“Thought creates your word, and then it says I didn’t do it.” David Bohm

“If people learn not to be afraid of their thoughts and their feelings, that would change the world.” Syd Banks

“Feelings, by themselves, do not create problems. It is rather the tendency to interpret and analyze them. When out of habit you believe those interpretations, it is there that the suffering begins.” Mooji

Ιδέα της Ημέρας:

Είστε έτοιμοι για μια βουτιά στη φύση της ανθρώπινης εμπειρίας;

Μια απλή, αλλά συχνά παρεξηγημένη, αλήθεια με τεράστιες συνέπειες, είναι ότι η ανθρώπινη εμπειρία είναι 100% από μέσα προς τα έξω (inside-out) και όχι το αντίθετο. Βιώνουμε μόνο – άρα νιώθουμε και στο σώμα μας – τις σκέψεις μας στη στιγμή. Το ότι βιώνουμε το εξωτερικό μας περιβάλλον (outside-in) είναι μια ψευδαίσθηση – αν ήταν αλήθεια, όλοι μας θα είχαμε την ίδια εμπειρία με το ίδιο περιβάλλον, αλλά αυτό προφανώς δεν ισχύει. Ούτε δύο άτομα σε ένα πλήθος δεν βιώνουν μια εξωτερική εκδήλωση, όπως μια συναυλία, με τον ίδιο τρόπο. Εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε την ίδια εμπειρία γύρω από ένα συγκεκριμένο εξωτερικό γεγονός με την πάροδο του χρόνου, δηλαδή δεν βιώνουμε το ηλιοβασίλεμα με τον ίδιο τρόπο δύο φορές, αν και ο ήλιος δύει κάθε μέρα. Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα, αν το σκεφτείτε.

Σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή, βιώνουμε μια μοναδική πραγματικότητα που προέρχεται μόνο από τη σκέψη μας. Ωστόσο, έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι, τα γεγονότα και οι περιστάσεις μπορούν να μας επηρεάσουν είτε θετικά είτε αρνητικά. Αλήθεια, πόσες φορές κάτι αρνητικό δεν μας επηρέασε και τόσο πολύ, γιατί ήμασταν σε καλή διάθεση (αισθανόμασταν καλά με τον εαυτό μας) και πόσες φορές κάτι θετικό που υποτίθεται ότι θα μας έκανε να νιώθουμε καλύτερα, μας άφησε εντελώς αδιάφορους όταν ήμασταν σε κακή διάθεση?

Και νομίζετε ότι οι διαθέσεις δημιουργούνται από το περιβάλλον μας; Η απάντηση είναι όχι, οι ίδιες οι διαθέσεις είναι αποτέλεσμα πεπερασμένων, αυθαίρετων σκέψεων και προτύπων σκέψης. Το πρόβλημα είναι όταν παίρνουμε τις διαθέσεις μας στα σοβαρά, δηλαδή ενεργούμε πάνω σε αυτές, προσπαθώντας να βρούμε τους λόγους πίσω από αυτές (ποιος φταίει), προσπαθώντας να τις επιλύσουμε, να τις επισημάνουμε στους άλλους, να αλλάξουμε κάτι στο περιβάλλον μας, ώστε να μπορούν να φύγουν … και όσο περισσότερο προσπαθούμε τόσο περισσότερο επιμένουν. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε τους άλλους ανθρώπους ούτε το περιβάλλον μας.

Επιπλέον, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις ή τις διαθέσεις μας. Όσο περισσότερο προσπαθούμε, τόσο πιο απογοητευμένοι και αδύναμοι αισθανόμαστε, τόσο πιο νευρωτικοί γινόμαστε, αποκτούμε εμμονές και οι σχέσεις μας υποφέρουν. Προσωπικά, τα τελευταία 20 χρόνια έχω εκπαιδευτεί κι εξασκηθεί σε πολλές μεθόδους αυτοβελτίωσης. με τεχνικές και βήματα, με σκοπό να αλλάξω τη σκέψη μου σε θετική σκέψη: θετικές δηλώσεις, πρακτικές συγκέντρωσης, αλλαγές πεποιθήσεων, τεχνικές οραματισμού… κ.λπ. Μόλις απέκτησα αυτήν την κατανόηση, για το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό, τότε μεταμορφώθηκα και η ζωή μου έγινε όμορφη, χαλαρή και απέκτησε ένα διαφορετικό νόημα. Ακόμη και η προσέγγιση μου στον διαλογισμό άλλαξε.

Πού είναι η αλήθεια λοιπόν; Τι μπορούμε να κάνουμε; Κατανοώντας ότι η δύναμή μας να δημιουργούμε αυθεντικά συναισθήματα και εμπειρίες είναι μόνο μέσα μας – από το χαλαρό μυαλό – καταρχάς απαλλασσόμαστε από την υπερπροσπάθεια να ελέγξουμε κάτι που δεν μπορούμε για να αισθανθούμε καλύτερα. Με αυτή την κατανόηση, δεν προσπαθούμε να είμαστε θετικοί, απλώς το επιτρέπουμε. Τα άγχη μας δεν τα παλεύουμε, τα βλέπουμε για αυτό που είναι και τα αφήνουμε να περάσουν. Από τον ήρεμο νου πηγαίνουμε στην βέλτιστη κατάσταση μυαλού και μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τις πληροφορίες που παίρνουμε από εκεί. Επιπλέον, σε αυτή την κατάσταση όχι μόνο απολαμβάνουμε ευεξία, αλλά έχουμε πάντα στην διάθεση μας μια πιο έξυπνη επιλογή, που λειτουργεί καλύτερα, μέσω αγάπης, κατανόησης και αποδοχής. Είναι αυτό που λένε: “δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο”. Αρκεί να τον γνωρίζουμε τον τρόπο και να απαλλαχθούμε από την συνήθεια και την ανάγκη της υπερπροσπάθειας.

Παιχνίδι της Ημέρας: 

Παρατηρείστε, αναλογιστείτε και παίξτε: πού στη ζωή σας βλέπετε την φύση της εμπειρίας σας από μέσα προς τα έξω (inside-out); Τα άτομα, τα γεγονότα και οι περιστάσεις σας επηρεάζουν πάντα με τον ίδιο τρόπο; Έχετε προγραμματίσει ποτέ κάτι που είχε σκοπό να σας δώσει χαρά και καταλήξατε να βαριέστε ή συνεχίσατε να αισθάνεστε άσχημα; Έχετε βρεθεί δυνατοί και ανθεκτικοί σε δύσκολες καταστάσεις από εκεί που δεν το περιμένατε, με τρόπους που δεν μπορείτε να εξηγήσετε; Μπορείτε να ελέγξετε πραγματικά τις σκέψεις σας; Μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ποια θα είναι η πρώτη σας σκέψη το πρωί;

Επιπλέον, πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τη διάθεσή σας και τη διάθεση άλλων ανθρώπων γύρω σας για αυτό που είναι – και πόσο πιο εύκολα περνούν οι κακές διαθέσεις αν δεν τις δώσετε τόση σημασία; Πόσο ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα αυτής της αναγνώρισης στις σχέσεις σας με τα παιδιά σας, με τους συντρόφους σας, τους φίλους σας ή τους συναδέλφους σας; Δοκιμάστε το! Πραγματικά αξίζει! Έχουν σωθεί και βελτιωθεί πολλές σχέσεις από αυτή την κατανόηση. Εμείς, οι ασκούμενοι των 3Αρχών, αποκαλούμε αυτή την πρακτική τον μετρητή διάθεσης ή εσωτερικού καιρού (mood meter).

elGreek