blog

ΣΘΕΝΟΣ

“I am not what has happened to me. I am what I choose to become.” Carl Jung

Ιδέα της Ημέρας:

Η ικανότητα ανάκαμψης είναι έμφυτη σε όλους μας. Το σθένος, δεν είναι κάτι που κάνουμε, είναι σίγουρα ενσωματωμένο στο σχεδιασμό του ανθρώπινου νου. Τι είναι πραγματικά η ανθεκτικότητα; Η ικανότητά μας να επιστρέφουμε στη φυσική μας ισορροπία και καθαρότητα όταν την χάνουμε. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Συνειδητοποιώντας ότι εάν ρίξουμε τους ρυθμούς μας, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις, θα αποφύγουμε την αντιδραστική συμπεριφορά. Θυμηθείτε ότι η αντιδραστική συμπεριφορά προκαλείται καταρχάς από την υπερβολική μας σκέψη και δεύτερον από την παρανόησή μας ότι είμαστε το περιεχόμενο των σκέψεων μας ή μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει έξω από εμάς (η παρανόηση του έξω προς τα μέσα).

Ωστόσο, το 2% των ανθρώπων στον κόσμο που έχουν ηγετικά χαρακτηριστικά, γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι όσο πιο δύσκολη είναι η κατάσταση, τόσο πιο ήρεμοι πρέπει να παραμείνουν. Και λειτουργεί, γιατί παραμένοντας ήρεμοι, το μυαλό μας καθαρίζει, βρίσκουμε τη δύναμη μέσα μας και επιτρέπουμε μια ροή καλών φρέσκων ιδεών (insights). Οι ηγέτες ισχυρίζονται ότι απολαμβάνουν ακόμη και τις προκλήσεις, επειδή παρατηρούν πόσο διευρύνονται και αναπτύσσονται μέσω αυτών.

Όσο πιο σύντομα θυμόμαστε την φύση της ανθρώπινης εμπειρίας από μέσα προς τα έξω, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντοχή μας και το σθένος μας. Αυτή η κατανόηση δεν ακυρώνει την πρώτη απογοήτευση ή τον πόνο. Μερικές φορές συμβαίνουν και δυσάρεστα πράγματα στην ζωή! Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, σε δεύτερο επίπεδο, εάν ηρεμήσουμε και δούμε ότι έχουμε επιλογή για το τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια, αν θυμόμαστε τη φύση της εμπειρίας από μέσα προς τα έξω και ότι έχουμε τη δύναμη της σκέψης, τότε αναπτύσσουμε σταδιακά μια διαφορετική σχέση με την απογοήτευση και τον ίδιο τον πόνο. Τα βλέπουμε ως παροδικά, δεν ταυτιζόμαστε μαζί τους και επιστρέφουμε στο κέντρο μας! Το πιο σημαντικό, όταν αναγνωρίζουμε την πραγματική πηγή των συναισθημάτων μας – που είναι η σκέψη μας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να αλλάξουν οι συνθήκες ή οι άλλοι άνθρωποι για να αισθανθούμε εμείς καλύτερα.

Παιχνίδι της Ημέρας:

Μέσα σε μια τεράστια κρίση ποιον θα εμπιστευόσασταν, σε ποιον θα στοιχηματίζατε για να ‘σώσει’ την ημέρα: το πανικόβλητο άτομο που σκέφτεται υπερβολικά ή το ήρεμο και αποφασιστικό άτομο; Ακόμη και η γνώση και η εμπειρία μας μπλοκάρονται σε στιγμές πανικού. Σκεφτείτε έναν παγκοσμίου φήμης χειρουργό που άρχισε να περνάει σοβαρές κρίσεις πανικού ενώ χειρουργεί. Θα ήσασταν πρόθυμοι να τον εμπιστευτείτε;

Και πόσο φυσική είναι η ανθεκτικότητα; Μπορείτε να αναλογιστείτε τις αυτοθεραπευτικές ιδιότητες του σώματός μας, που είναι πιο προφανείς. Υπό κανονικές συνθήκες, εάν έχετε ένα κόψιμο στο δάκτυλό σας, θα επουλωθεί φυσικά; Τα νέα μαλλιά βγαίνουν από το τριχωτό της κεφαλής σας κάθε μέρα, είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι; Αναπτύσσονται τα νύχια των δακτύλων σας, χωρίς τη συμμετοχή σας; Εάν μελετήσετε την ανατομία του ανθρώπινου σώματος, θα ανακαλύψετε αμέτρητα παραδείγματα όπου η αυτοθεραπεία και η ανθεκτικότητα είναι μια φυσική καθημερινή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ. Όταν το αφήνουμε να ηρεμήσει, ανταποκρίνεται, επουλώνεται και ευδοκιμεί πάλι. Αυτό είναι σχεδιασμένο να κάνει. Αλλά ξεχνάμε και αμφιβάλλουμε. Κάθε φορά που αναλύουμε υπερβολικά κάτι και γινόμαστε νευρωτικοί, είναι σαν να ξύνουμε την πληγή, σαν να βγάζουμε τις τρίχες μας. Σε ένα κρυστάλλινο μπολ γεμάτο με άμμο και νερό, όσο περισσότερο το κουνήσουμε, τόσο πιο θολό γίνεται … πρέπει να το αφήσουμε ακίνητο, ώστε η άμμος να εγκατασταθεί στον πυθμένα και το νερό να γίνει καθαρό.

Απλώς αναλογιστείτε από μια στιγμή σιωπής: «Ποιος επιλέγω να γίνω;»

admin

This website uses cookies.