Insight Principles

ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ

Οι 3 Αρχές σε συνδυασμό αποτελούν τα δομικά στοιχεία όλης της νοητικής συμπεριφοράς. Δημιουργούν την προσωπική μας ‘πραγματικότητα’, ανά πάσα στιγμή. Είναι η ψυχολογική τριάδα και τα πνευματικά δώρα από τα οποία είμαστε φτιαγμένοι.

Η κατανόηση των 3 Αρχών στην πράξη στην ζωή μας, μας δείχνει τον τρόπο που λειτουργεί η εμπειρία μας, δηλαδή από μέσα προς τα έξω, και μας οδηγεί στην αληθινή πνευματική μας φύση, που είναι η γαλήνη, η ευδαιμονία και η δημιουργικότητα. 

Οι 3 Αρχές, σε συνδυασμό, διέπουν την ανθρώπινη εμπειρία, και εξηγούν πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος νους και η ανθρώπινη ψυχολογία. Ονομάζονται ‘Αρχές’ γιατί είναι τόσο θεμελιώδεις, όπως ο νόμος τη βαρύτητας. Ισχύουν για όλους. Αγγίζουν σε αυτά που έχουν πει φωτισμένοι άνθρωποι και πνευματικοί δάσκαλοι ανά τα χρόνια, όπως και ερευνητές της νευροεπιστήμης πιο πρόσφατα.

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ 3 ΑΡΧΩΝ

Ως σύστημα αυτοβελτίωσης, ξεκίνησε στην Αμερική πριν από 40 χρόνια περίπου.

Το 1973, ο Sydney Banks, ένας Σκωτσέζος μεταλοκολλητής, είχε μία επιφοίτηση, μια πνευματική αφύπνιση και είδε ξεκάθαρα το πώς η ανθρώπινη εμπειρία παίρνει μορφή στον κόσμο της ύλης, μέσα από μία άμορφη ενέργεια, με την αλληλεπίδραση τριών βασικών συντελεστών. Ο Sydney Banks ονόμασε αυτούς τους σεντελεστές τις 3 Αρχές, οι οποίες είναι “Νους”, “Συνειδητότητα” και “Σκέψη”. Έπειτα, ο Sydney Banks άρχισε να διαδίδει αυτό που είχε δει, μέχρι που το μήνυμα του έφτασε στα αυτιά κάποιων από τους κορυφαίους ψυχολόγους στην Αμερική, συγκεκριμένα του George Pransky και του Roger Mills. Αυτοί οι ψυχολόγοι πρώτα είδαν την θετική επίδραση που είχε η κατανόηση των 3 Αρχών στην προσωπική τους ζωή κι έπειτα, όταν την έθεσαν σε εφαρμογή ως θεραπευτική προσέγγιση με τους ασθενείς τους, διαπίστωσαν ότι είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Όπως εξηγεί ο George Pransky, οι 3 Αρχές συνδέουν τον τομέα της Ψυχολογίας και της Πνευματικότητας, κι έτσι προσφέρουν μία βάση για μία βαθύτερη κατανόηση και μία οξυμένη κατάσταση συνειδητότητας που οπωσδήποτε οδηγεί στην μεταμόρφωση. Οπότε, τα τελευταία 30-40 χρόνια, αυτοί οι ψυχολόγοι αφιέρωσαν την ζωή τους στις 3 Αρχές και στην διάδοση τους. Τους ακολούθησαν και άλλοι πολλοί, όπως ο Dicken Bettinger, ο Bill Pettit και ο Ken Manning,

Οι 3 Αρχές υιοθετήθηκαν στη συνέχεια και από life coaches στην Αμερική, οι οποίοι κι αυτοί με την σειρά τους διαπίστωσαν πως είχαν καλύτερα αποτελέσματα τόσο οι ίδιοι προσωπικά όσο και οι πελάτες τους. Ένας από τους κορυφαίους life coaches στον κόσμο σήμερα, ο Michael Neill, έχει αναπτύξει το coaching του αποκλειστικά γύρω από τις 3 Αρχές. Eπί της ουσίας, o Michael Neill είδε πως χρειάζεται κάποιος να αλλάξει σε επίπεδο “ύπαρξης”, και όχι μόνο σε επίπεδο “δράσης”, ώστε να επιτύχει μεταμόρφωση, πραγματική αλλαγή και ψυχική υγεία που διαρκεί. Ως εκ τούτου, ο όρος “transformative coaching” σηματοδοτεί την προσέγγιση life coaching που εφαρμόζει ο Michael Neill. Η αληθινή μας δύναμη, εκεί όπου πραγματικά συμβαίνει η ζωή, είναι στον άμορφο αόρατο κόσμο, εκεί όπου κυριαρχούν οι πνευματικοί νόμοι στους οποίους αναφέρθηκε ο Sydney Banks. H προσοχή μας όμως στρέφεται συνήθως στον ορατό κόσμο της μορφής, στον κόσμο του χώρου, το χρόνου και της ύλης που όπως μας έδειξε και ο Einstein, είναι πολύ σχετικός.

Επίσης, οι Τρεις Αρχές αποτελούν μία εξαιρετική βάση για να κατανοήσει κανείς τα διδάγματα μεγάλων πνευματικών φυσιογνωμιών παγκοσμίως, όπως η Byron Katie, η Marianne Williamson και ο Eckhart Tolle.

Οι Τρεις Αρχές έχουν βοηθήσει ανθρώπους ανά τον κόσμο να ξεκλειδώσουν το δυναμικό τους, να βρουν την προσωπική τους ευτυχία, όπως επίσης να έχουν τις μέγιστες αποδόσεις στην δουλειά τους, στις επιχειρήσεις, στον αθλητισμό, στις διαπραγματεύσεις, στην ηγεσία, και σε άλλους τομείς. ‘Έχουν επίσης βοηθηθεί άνθρωποι με εθισμούς, μετατραυματικό στρες, και σε αποκατάσταση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Banks, S. (1998). The Missing Link, Lone Pine Publishing.
  2. Pransky, G.S. (2017), The Relationship Handbook, Pransky and Associates, P.S.
  3. Neill, M. (2018). Supercoach, Hay House.
  4. Neill, M. (2013). The Inside-Out Revolution, Hay House.
  5. Manning, K., & Charbit R., & Krot S. (2015). Invisible Power: Insight Principles at Work, Insight Principles Inc.
  6. Chandler, S. (2015). Crazy Good: A Book of Choices, Maurice Bassett.
  7. Kelley, Thomas M. (2022). Upside-Down & Backwards. The Innocent Failure of Mainstream Psychology, Transcendent Publishing.
  8. Pransky, G.S. (2018),  The Specific Breakthrough Discoveries of Sydney Banks, 3PGC.
  9. Banks, S. (2005). The Enlightened Revisited, Lone Pine Publishing.
elGreek